
Platte buik vs. bloating: wat is normaal?
Bloating – of een opgeblazen gevoel – wordt vaak gezien als een probleem dat koste wat kost bestreden moet worden. Supplementen, detoxkuren en speciale diëten beloven allemaal een ‘platte buik’ zonder ongemakken. Maar, bloating is in veel gevallen perfect normaal en een natuurlijk onderdeel van je spijsvertering.
Wat is bloating
Bloating wordt vaak omschreven als een opgezwollen buikgevoel, wat in sommige gepaard gevallen gepaard gaat met lichte ongemakken. Dit gebeurt wanneer voedsel, drank en gassen zich ophopen in het spijsverteringskanaal.
Er zijn twee soorten bloating: intermitterend (af en aan) of continu. Het eerste geval is onderdeel van een perfect normale fysiologie: wanneer je eet en drinkt komen deze zaken terecht in je spijsverteringsstelsel. Dat geeft op zich al volume, en daar komen nog eens gassen bij die ontstaan als gevolg van het fermentatieproces van de darmbacteriën in je colon. Daarnaast hebben ook je hormonen een invloed op je maag-darmstelsel, en kan je tijdens bepaalde momenten in je cyclus – vooral de luteale fase na je eisprong – een extra opgeblazen gevoel hebben. Continu een plate buik hebben is dus niet realistisch.
Wanneer je merkt dat je opgeblazen gevoel niet op en neer gaat, maar eerder constant aanwezig is, kan er iets anders aan de hand zijn. Bepaalde condities zoals onder andere endometriose of het prikkelbaredarmsyndroom zouden kunnen hier een rol in kunnen spelen. In dit geval is het sterk aangeraden om medische hulp te zoeken bij een arts.

Wat kun je doen bij ongemak?
Hoewel intermitterende bloating volkomen normaal is, kan het soms ongemak veroorzaken. Wanneer je online op zoek gaat naar oplossingen kom je al snel uit op anti-bloating supplementen, vaak op basis van appelazijn. Hoewel deze afgeschilderd worden als de ideale “quick fix”, worden deze supplementen in de meeste gevallen niet ondersteunt door wetenschappelijk onderzoek. Met andere woorden, er is geen bewijs dat ze effectief werken.
Waar kan je wel op letten om je ongemak te beperken:
Beperk suikervrije zoetstoffen en kauwgom, deze kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Eet rustig en kauw goed om minder lucht in te slikken.
Beperk overmatig gebruik van koolzuurhoudende dranken als je gevoelig bent voor gasvorming.
Vezels zijn zeer goed voor je darmen maar bouw ze geleidelijk aan op in je dieet, zodat je darmen eraan kunnen wennen.
Beweeg regelmatig: de fysieke activiteit helpt bij een vlotte spijsvertering.
Draag geen te strakke broeken, deze kunnen ook bijdragen aan een opgeblazen gevoel.
Probeer stress te minimaliseren; je darmen staan in directe verbinding met je zenuwstelsel, en stress kan bloating triggeren.

Conclusie
Een opgeblazen gevoel is meestal normaal en geen reden tot paniek. Bij sporadische klachten kun je zelf enkele dingen proberen om het te verlichten. Blijft het aanhouden? Raadpleeg dan een arts om een mogelijke onderliggende oorzaak te achterhalen.