Zijn smoothies wel gezond?
Online lees je soms dat je niet te veel fruit mag eten en al zeker niet in de vorm van “suikerrijke” smoothies. Maar dit advies is grotendeels onterecht.
De verpakking blijft intact
Een smoothie maak je met een blender of mixer, hierdoor worden de vezels bewaard en blijft het fruit dus in zijn originele “verpakking” als mix van vezels, vitaminen, mineralen en fructose (fruitsuiker). Een smoothie is daarom even voedzaam als een stuk fruit eten. Beter nog, in een smoothie kan je meerdere stukken fruit verwerken, in combinatie met groenten of extra noten en zaden. Zo is het een hele makkelijke (en snelle) manier om veel vezels en micronutriënten binnen te krijgen in 1 keer.
Je kan voor een smoothie ook makkelijk diepvriesfruit gebruiken, waardoor je niet gebonden bent aan seizoensfruit, de houdbaarheid langer is, en het goedkoper is voor je portemonnee. Studies waarbij het verlies aan voedingswaarde tussen vers fruit en diepvriesfruit werd onderzocht, tonen aan dat de verschillen minimaal zijn.
Smoothie vs juice
Een juice daarentegen maak je in een juicer – dit is een sapcentrifuge waarbij de harde stukjes zoals schil en pitten worden verwijderd. Helaas gaat hier wel een aanzienlijk deel van de vezels verloren. Op deze manier kan je ook zeer veel fruit concentreren in 1 portie, waardoor fructose kan opstapelen. Zonder de aanwezigheid van de “verpakking”, de vezels dus, geeft dit aanleiding tot grotere pieken in de bloedglucose, waardoor je energiepijl niet constant blijft. Als je kan kiezen tussen een juice of een stuk fruit, dan is een stuk fruit dus wel voedzamer.
Te veel fruit?
Maak je je soms zorgen over de hoeveelheid fruit die je eet? Niet nodig, een studie (Jenkins et al 2001) toonde aan dat er geen negatieve impact was op het lichaam wanneer er tot 20 stuks fruit per dag gegeten worden. Je hoeft daarom geen 20 stuks fruit per dag te gaan eten, maar je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken als je graag en veel fruit eet!