Zijn sojaproducten veilig?

Sojaproducten zoals sojamelk, sojayoghurt, tofu en tempeh zijn een bron van hoogkwalitatief proteïne, ijzer, calcium en choline. Ze zijn dan ook interessant om toe te voegen aan je voedingspatroon. Maar soms worden sojaproducten onterecht bekritiseerd. Ik leg je in deze blog uit waarom, en waarom dat onterecht is.

Onrealistische studies in proefdieren

Sojaproducten worden soms onterecht bekritiseerd en neergezet als ongezond of schadelijk. De aanleiding hiervoor is een gerucht over een potentieel kankerverwekkend effect, wat tot stand kwam na studies bij proefdieren die werden gedwongen tot een extreme en onrealistische sojaconsumptie. Op die manier werden de dieren blootgesteld aan fyto-oestrogenen die je in soja terugvindt, wat geassocieerd werd met een verhoogd risico op kanker. 

De onderzochte en potentieel gevaarlijk bevonden hoeveelheden soja zijn echter compleet onrealistisch en zouden op menselijke schaal overeenkomen met meer dan zeventien porties per dag. Niet echt vergelijkbaar met een normaal menselijk voedingspatroon dus. Belangrijk om te weten is ook dat de eerder vermelde fyto-oestrogenen duizend keer minder krachtig zijn dan het menselijke oestrogeen. Een detail dat veel bangmakers graag achterwege laten.

Beschermend effect

Wanneer je kijkt naar hoogkwalitatief, klinisch onderzoek bij mensen is er over- tuigend bewijs dat soja een hele resem gezondheidsvoordelen biedt. In tegenstel- ling tot wat beweerd wordt op basis van studies in extreme omstandigheden, blijkt soja net een beschermend effect te hebben tegen de ontwikkeling van bepaalde kankers, waaronder borst- en prostaatkanker. Verder hebben sojaproducten ook een goed effect op het gewicht, de LDL-cholesterol en op de bloeddruk, en verminderen ze zo het risico op hart- en vaatziekten.

Beter voor het klimaat

Naast verwarring rond de potentiële gezondheidsimpact van sojaproducten, bestaat er een tweede grote misconceptie rond de klimaatimpact van de sojateelt. Onterecht, want zuivel vervangen door soja heeft een bewezen positieve impact in de strijd tegen klimaatopwarming, onder meer door het beperken van de veestapel. Daar waar de huidige omvang van de sojaproductie ontegensprekelijk bijgedragen heeft tot massale ontbossing, is het zeer belangrijk te beseffen dat meer dan 80% van de geproduceerde soja gebruikt wordt als veevoeder voor de vlees- en zuivelindustrie, en dus helemaal niet voor rechtstreekse menselijke consumptie. 

Conclusie

Wanneer je vlees- en zuivelproducten af en toe vervangt door sojaproducten heeft dit een positief effect, op zowel je lichaam, als op het klimaat. Mijn favoriete producten ter vervanging zijn sojamelk voor mijn smoothies, sojayoghurt, tofu in curry’s of babypuree en tempeh in salades. Bekijk de recepten in de app voor meer inspiratie!

Wetenschappelijke referenties: PMID31584249, PMID29300347, PMID32642579

Reset

Food App

Op zoek naar meer wetenschappelijk onderbouwde voedingsinformatie en voedzame recepten voor heel het gezin?

De Reset Food App bevat een giga arsenaal aan gezonde familie recepten, wetenschappelijk onderbouwde voedingsinfo, wekelijkse meal planner én interactieve boodschappenlijst!

€8,25/maand

Meer info