Matcha: een terechte welness hype?

Matcha thee is de afgelopen jaren super populair geworden. Maar wat maakt matcha zo speciaal, en hoe verhoudt het zich tot koffie? In deze blog neem ik je mee in de wereld van matcha.

Wat is Matcha Thee?

Matcha is een Japanse groene thee in poedervorm, gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant. Wat matcha zo speciaal maakt, is dat de theeplant in de schaduw wordt gekweekt, waardoor er een toename is van biologisch actieve verbindingen waaronder chlorofyl, verschillende soorten catechines en cafeïne. Na de oogst worden de bladeren verwerkt tot een fijn poeder. Anders dan bij gewone thee, waarin je alleen de infusie drinkt, consumeer je met matcha dus het hele blad, wat de voedingswaarde doet stijgen.

Matcha is niet zomaar een soort thee, het is deel van de Japanse cultuur. Ik ben hier geen expert in, maar het zou een belangrijk onderdeel van traditionele theeceremonies zijn waarbij niet enkel het drinken van thee, maar ook mindfulness, harmonie en respect centraal staan. Het bereiden van matcha is een kunst op zich. Het poeder wordt zorgvuldig afgemeten, gemengd met heet water en met een speciale bamboeklopper tot een schuimige textuur geklopt. Deze ceremonie zou de waarde van aandacht en rust in het dagelijks leven benadrukken.

Gezondheidsvoordelen van Matcha

Door de speciale manier van telen en bereiden van Matcha is deze thee enorm dens in nutriënten waaronder catechines en polyphenolen. Deze helpen om vrije radicalen te neutraliseren en verminderen zo oxidatieve stress, inflammatie en celbeschadiging. Uit studies blijkt dat regelmatige consumptie van matcha het metabolisme en de cognitieve funtie kan verbeteren. Matcha-thee bevat ook cafeïne, maar is daarnaast rijk aan L-theanine, een aminozuur dat bekendstaat om zijn kalmerende effecten. De combinatie van cafeïne en L-theanine in matcha wordt verondersteld bij te dragen aan een geleidelijkere afgifte van cafeïne in het bloed in vergelijking met koffie. Naast de cafeïne en anti-oxidanten bevat Matcha ook vezels, die niet alleen de spijsvertering ondersteunen, maar ook een rol spelen in de nutriëntopname.

Matcha versus Koffie

Zowel matcha-thee als koffie bieden verschillende gezondheidsvoordelen die ondersteund worden door wetenschappelijk bewijs. Matcha-thee staat vooral bekend om zijn antioxiderende eigenschappen, cognitieve verbeteringen en stressverminderende effecten, terwijl koffie bekend staat om zijn stimulerende werking, antioxiderende capaciteit en mogelijke beschermende voordelen tegen chronische ziekten (in deze blog meer daarover).

Omdat de cafeïne afgifte bij matcha trager verloopt kan dit leiden tot een langduriger energieniveau zonder de nervositeit die vaak geassocieerd wordt met koffieconsumptie. Een verschil dat ik persoonlijk ook wel waardeer ligt in de bereiding. Het afmeten, oplossen en “whisken” van de matcha biedt een moment van rust en mindfulness, terwijl ik voor mijn koffie gewoon op een knopje moet drukken 😊.

Conclusie: gezond en rustgevend, maar geen must

Alles bij elkaar geteld is het niet onlogisch dat de matcha industrie ontploft is. Als anti-oxidant bommetje dat een unieke combinatie van energie en kalmte kan brengen is het een waardig alternatief voor koffie. Het nadeel: matcha is erg duur, niet alleen de thee op zich maar ook de “tools” die je nodig hebt voor de bereiding. Je kan de gezondheidsbevorderende voordelen van matcha ook bekomen door olijfolie, groene thee, en veel groenten, fruit en kruiden toe te voegen aan je voedingspatroon.

Referenties: Zhou, 2024; Kochman et al., 2020; Baba et al., 2021; Unno et al., 2018; Kika, 2024

Reset Mama

Boek

Reset mama is mijn laatste boek, het reikt je een makkelijk 4-weken plan aan voor meer energie en veerkracht, met eenvoudige workouts en gezonde gerechten die weinig voorbereiding vergen. Omdat niet alleen je gezondheid, maar ook je tijd heel kostbaar is.

€24,99

Meer info