Hoe gezond is kombucha?
Kombucha is een gefermenteerde, licht bruisende theedrank met een zoet-zure smaak, die al sinds ongeveer 220 v.Chr. in China wordt gedronken. Het is een lekker en verfrissend drankje, waar veel mogelijke gezondheidsvoordelen aan toegeschreven worden. Maar is dat terecht?
Pre- en probiotica
Door de fermentatie is kombucha is een probioticum, dus vooraleer ik een genuanceerd antwoord breng op deze vraag, leg ik graag even uit wat pre- en probiotica zijn.
Kort samengevat zijn prebiotica voeding voor je microbioom (de miljarden bacteriën in je dikke darm). Het zijn soorten voedingsvezels die wij niet kunnen verteren en onverteerd in de dikke darm terechtkomen, waar ze als voeding voor de goede bacteriën dienen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere dadels, appels, knoflook en ui.
Probiotica daarentegen zijn levende bacteriën die je binnenkrijgt door gefermenteerde voedingsmiddelen te eten en te drinken. De laatste jaren is er een opmars van probiotica-supplementen. Hoewel deze soms voordelig kunnen zijn, toont onderzoek aan dat je basisvoedingspatroon de meeste impact heeft. Met andere woorden, hoeveel groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en peulvruchten je eet. Het kortstondige effect van deze supplementen bovenop een gezond voedingspatroon is zeer klein en alleen merkbaar zolang je het supplement neemt.
Gezondheidsvoordeel
In tegenstelling tot probiotische supplementen toont onderzoek aan dat het eten van gefermenteerde voeding wel een significant gunstig effect kan hebben op de darmgezondheid en de algemene gezondheid. Voorbeelden van probiotische en gefermenteerde voedingsmiddelen zijn yoghurt, kefir, miso, zuurkool, kimchi én kombucha.
Kombucha is een gefermenteerde drank gemaakt van groene of zwarte thee, suiker, bacteriën en soms gist. Tijdens het fermentatieproces wordt de suiker door bacteriën en gist omgezet in organische zuren, gas en alcohol. Kombucha bevat naast de voordelige probiotica ook flavonoïden dewelke antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen hebben en gelinkt zijn aan het verlagen van de risico’s op verschillende ziekten.
Drink met mate
Hoewel kombucha dus potentieel wel bepaalde gezondheidsvoordelen heeft, is het geen magic bullet om je voedingspatroon en je levensstijl op een miraculeuze wijze gezonder te maken. Bovendien kan je – zoals met alles – ook overdrijven. Kombucha kan nog steeds veel suiker bevatten, en afhankelijk van het merk kan de hoeveelheid probiotica in een flesje beperkt zijn. De basis van ons drankpatroon zou water moeten zijn, maar drankjes zoals kombucha kunnen een leuke afwisseling zijn, bijvoorbeeld als alternatief voor alcohol bij een aperitiefje
Referenties:
The science of plant-based nutrition – Rhiannon Lambert
Kombucha: Formulation, chemical composition, and therapeutic potentialities. César da Silva Júnior et al
Kombucha, and health: A review. Dufresne et al